Bij Bergen BreedBand staat het zogeheten buitengebied niet buitenspel. Alle inwoners van de gemeente Bergen zijn ons even lief. Of je nu in hartje Bergen woont, dan wel in de polder bij Egmond-Binnen, in een duinpan in Bergen aan Zee of op de dijk bij Camperduin, je huis moet wat ons betreft worden aangesloten op het communicatienet van de toekomst: glasvezel dus.

In Heiloo wordt nu glasvezel aangelegd. Heiloo kent geen buitengebied en een glasvezelnet is er dus relatief goedkoop in de grond te leggen.

In Heiloo wordt nu glasvezel aangelegd. Heiloo kent geen buitengebied en een glasvezelnet is er dus relatief goedkoop in de grond te leggen.

Wij maken geen onderscheid tussen kernen van Bergen-Binnen en Egmond aan Zee, waar het aansluiten relatief goedkoop is, en de afgelegen woningen en bedrijven.

Dat is niet overal zo. Sterker nog, in veel gevallen worden in gemeentes wel de kernen aangesloten, maar staat het buitengebied buitenspel. ‘Te duur’, is dan de reden. Zie hoe er wordt geworsteld om de buitengebieden van de gemeentes Montferland, Midden-Drenthe, Horst aan de Maas en Putten een breedbandverbinding te geven. Zo moet het dus niet. Zo willen wij het dus niet.

Maar ‘te duur’ is relatief. Voor een commercieel bedrijf dat aandeelhouders tevreden moet houden met hoge rendementen, is alles dat meer kost dan het goedkoopste al gauw te duur. Voor een coöperatie als de onze daarentegen speelt eigenlijk maar één belang: het belang van de leden van de coöperatie. En dat zijn de inwoners van de gemeente Bergen, waar ze ook wonen binnen de gemeentegrens.

Natuurlijk, ook wij moeten straks de banklening kunnen betalen. En we zullen de inwoners die ons net mogelijk maken door obligaties te kopen, ook een mooie rente betalen. Maar we hebben geen aandeelhouders ver weg die 10 of 15 procent rendement op hun geld eisen.

Daardoor krijg je de gekke situatie dat wij als coöperatie Bergen BreedBand straks ook alle ‘dure’ adressen gaan aansluiten, wat commerciële bedrijven dus niet doen, en dat desondanks een abonnement op ons net van meet af aan goedkoop zal zijn en in de loop der jaren nog goedkoper kan worden. De kracht van samen sterk, heet dat ook wel.

maart - 31 - 2013

Comments are closed.

Vincent geïnterviewd door Videojournaal Schoorl. Klik op de foto om de vide te starten.

In anderhalf jaar ie

Videojournaal Schoorl sprak tijdens onze bijeenkomst in Kranenburgh met een ...

Frank Laseur in video

Frank Laseur: Een gl

“De ontwikkelingen gaan snel. Nu zie ik nog weinig mensen ...

Directeur Nini Viëtor van Bergen BreedBand: “Er komen voordelige abonnementen die niet duurder zullen zijn dan wat nu voor de kabel wordt betaald.”

Egmonders blikken vo

Waar blijft ons glasvezelnet als Bergen fuseert tot Buch? Dat ...

Nanon Soeters voert de toehoorders mee naar de digitale wereld van 2025.

Supersnel internet v

'Mam, kijk, een grote L! Jari is aan het spelen ...

Frans Tiebout

Frans Tiebout: Egmon

“In de Egmonden: het land van Derpers, Hoevers en Binders, ...


  • Dank aan onze partners

    Het verwezenlijken van onze droom: een geheel eigen breedbandnet voor de gemeente Bergen, is niet mogelijk zonder de hulp van velen. Onder anderen de hiernaast genoemde partners en sponsors steunen het glasvezelnet van Bergen BreedBand.
  • 5555_fullimage_logo voorbeelden
  • Logo Gemeente Bergen
  • Logo Kranenburgh
  • Logo VJS
  • de Leesmeester
  • RTV80
  • logostay